Aflossingspercentage van een doorlopend krediet

Door hans op 08/12/2012

Als je een lening hebt afgesloten, dan betaal je iedere maand een vast aflossingsbedrag aan de kredietverstrekker. Dit bedrag bestaat voor een deel uit rente en voor een deel uit aflossing.

Er bestaan verschillende leenvormen. Twee voorbeelden daarvan zijn een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening staan de hoogte van het aflossingsbedrag en de looptijd vast. Je weet dus precies wanneer je de lening hebt afgelost. Ook is afgelost geld niet opnieuw opneembaar. Dit is wel zo bij een doorlopend krediet. Verder kan je bij een doorlopend krediet kiezen voor verschillende aflossingspercentages.

Kenmerken doorlopend krediet

Een doorlopend krediet beschikt over een aantal kenmerken. Dit zijn:

  • Variabele rente
  • Altijd extra geld
  • Diverse aflossingspercentages

Variabele rente

Een van de kenmerken van een doorlopend krediet is de variabele rente. Deze kan stijgen, maar ook dalen. Als de rente stijgt, moet je een lager bedrag aan aflossing betalen en een hoger bedrag aan rente. Als de rente daalt, dan is dit weer andersom.

Altijd extra geld

Het reeds afgeloste krediet is weer opnieuw opneembaar. Hierdoor beschik je altijd wel over wat extra geld. Dit kan natuurlijk erg handig zijn. Verder kan je een doorlopend krediet altijd tussentijds aflossen zonder dat je daar een boete voor hoeft te betalen.

Aflossingspercentage

Als je een doorlopend krediet afsluit, dan heb je te maken met diverse aflossingspercentages. Dit komt weer door de variabele rente. De maandelijkse aflossingspremie is weer afhankelijk van de hoogte van de rente. De meest voorkomende rente is 2 procent. Daarbij is de theoretische looptijd, gebaseerd op de rente, vijf jaar. Je kunt ook kiezen voor een doorlopend krediet met een aflossingsrente van 1,5 procent of 1 procent. Je zit dan wel wat langer aan de lening vast, omdat de rente lager is en je dus minder kunt aflossen. Als je gaat voor een doorlopend krediet met een rente van 1,5 procent dan is de looptijd ongeveer zeven jaar, bij een krediet met een rente van 1 procent is dit ongeveer elf jaar.

Vorige post:

Volgende post: