Auto kopen? Betalen met een lening

Door hans op 09/11/2012

Wil je een nieuwe auto kopen? Dan zijn er verschillende manieren om deze aankoop te financieren. Je kunt de auto betalen met gespaard geld, maar dit is voor veel mensen niet altijd mogelijk. Vaak zijn er niet genoeg liquide middelen aanwezig om geld te sparen en soms is er ook haast bij.

In dit artikel leggen we uit welke lening je het beste af kunt sluiten voor het aanschaffen van een auto.

Welke leningen zijn geschikt voor een autofinanciering?

Er zijn in principe twee leningen die geschikt zijn voor de financiering van een auto. Dit zijn een:

  • Persoonlijke lening
  • Autofinanciering
  • Fifty-fifty deal

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening staat het bedrag dat je leent al vast. Het is een vaste lening en je weet precies hoe lang de looptijd is, hoeveel rente je betaalt en wat de hoogte is van het maandelijkse aflossingsbedrag. Deze lening biedt je dan ook vooraf al veel duidelijkheid. Je weet dus wat je moet betalen en wanneer je de lening af hebt gelost. Als je de aanschaf van een auto financiert met een persoonlijke lening, dan is de auto ook direct van jou.

Een nadeel van een persoonlijke lening kan zijn, dat de aflossingstermijn waarschijnlijk langer loopt dan de economische levensduur van de auto. Daarnaast is het vaak niet mogelijk om tussentijds extra geld af te lossen. Je moet je dus aan de vastgestelde looptijd houden.

Autofinanciering

Het is ook mogelijk om een auto op afbetaling te kopen bij de dealer. Hierover wordt een bepaalde rente berekend. Zo’n lening kun je direct bij de dealer afsluiten. Je leent dan geen geld van de autodealer zelf, want deze heeft weer afspraken met een kredietverstrekker. Aangezien de autodealer jou de lening ‘verkoopt’ krijg deze hier weer provisie voor van de kredietverstrekker. Er zit weinig verschil tussen het afsluiten van een persoonlijke lening en het afsluiten van een lening bij een autodealer. Het grote verschil is, dat een lening via een autodealer vaak duurder is. De rente op een persoonlijke lening ligt vaak lager. Daarnaast ben je niet altijd direct eigenaar van de auto. Dit is echter weer afhankelijk van de voorwaarden.

Fifty-fifty deal

De fify-fifty deal is tegenwoordig een veelgebruikte methode in de autobranche. Je betaalt dan de helft van de aanschafprijs en de andere helft over twee jaar. Hierover wordt geen rente berekend. De fifty-fifty deals worden de auto-importeurs aangeboden. Ook lijkt deze manier van een auto financieren heel aantrekkelijk, toch leen je hierbij ook geld. Het kost je dus altijd geld. Als je de auto niet binnen twee jaar volledig hebt afbetaald, dan worden er vaak kosten in rekening gebracht. Zo wordt het restant weer in een lening met een hoge rente omgezet. Een fifty-fifty deal is dus alleen een aantrekkelijke optie als je zeker weet dat je het resterende bedrag binnen twee jaar kunt afbetalen.

Wil je een nieuwe auto kopen, maar beschik je niet over voldoende liquide middelen? Dan adviseren wij je om een persoonlijke lening af te sluiten. Je bent dan direct eigenaar van de auto en je weet precies wat je iedere maand moet betalen en wanneer de lening volledig is afbetaald.

Via een van onze intermediairs kun je een persoonlijke lening afsluiten. We hebben ze al even voor je op een rijtje gezet. Klik hier.


 

Vorige post:

Volgende post: