Een BKR hypotheek

Door hans op 13/03/2012

Als je een huis wilt kopen en hiervoor een hypotheek wilt afsluiten, dan is dit een vorm van geld lenen. Met een hypotheek kun je de woning kopen die je op het oog hebt.

Bij een hypotheek geldt je nieuwe woning als het onderpand. De hoogte van een hypotheek wordt weer gebaseerd op je inkomen, de aanschafwaarde van het huis en de hoogte van de rente die je betaald over de hypotheek.

Met een negatieve BKR-codering wordt het een stuk lastiger om een hypotheek af te sluiten. Bij het BKR staan alle leningen die je hebt afgesloten geregistreerd. Ook staat hier vermeldt of je betalingsachterstanden hebt. Als je achterstanden hebt, dan heb je vaak een negatieve BKR-codering. Dit betekent dat je er moeite mee hebt om je aan betalingsverplichtingen te houden. Met deze codering wordt het vaak moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Dit kan dan alleen bij een van de weinige financiële instellingen die geen BKR-toetsing uitvoeren.

De belangen van een BKR hypotheek

In Nederland zijn er een aantal organisaties waar je een hypotheek kunt afsluiten met een negatieve BKR-codering. Dit zijn vaak kredietverstrekkers die geen vergunning hebben. Het lenen van geld bij niet-erkende kredietverstrekkers is vaak niet zonder risico. Ook al wordt het bij zulke organisaties wat makkelijk om een hypotheek af te sluiten, toch moet je hier ook nog aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je beschikken over een minimaal vast inkomen. Om te weten te komen of je bij zo’n instelling een hypotheek kunt afsluiten, is het een aanrader om eerst een offerte aan te vragen. Vervolgens maak je een afspraak voor een uitgebreid gesprek. Op basis van dit gesprek stelt de adviseur een offerte op waar je mee akkoord kunt gaan. Zo kun je, met een negatieve BKR-codering, toch nog een hypotheek afsluiten.

Geld lenen bij kredietverstrekkers zonder een vergunning wordt sterk afgeraden. Lees er meer over in dit artikel.

Advies bij het afsluiten van een BKR hypotheek

Als je een negatieve BKR-codering hebt, dan is het een risico om een hypotheek af te sluiten. Voordat je dit doet is het een advies om eerst de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Geld lenen bij een financiële instantie zonder vergunning, kan namelijk wat risico opleveren. Zo kan de rente ineens omhoog gaan. Het is dus verstandig om een hypotheek af te sluiten bij een erkende kredietverstrekker.

Voor meer informatie over het afsluiten van een hypotheek, kun je het beste een afspraak maken met een onafhankelijk adviseur of met een bank om meer informatie en inzicht te krijgen in de mogelijkheden. Ook is het een tip om offertes met elkaar te vergelijken. Zo kun je de meest voordelige hypotheek afsluiten die bij je past. Een hypotheek kost, net als andere leningen, altijd geld.

Vorige post:

Volgende post: