Extra aflossen en ‘sok’ populair bij lage rente spaargeld

Door hans op 22/06/2015

De rente op de spaarrekening blijft dalen. Online bank Knab verlaagde haar rente onlangs van 1,45% naar 1,20%. Bij de grotere banken stond de spaarrente al onder de 1%. De verwachting is dat de rente de komende tijd zal blijven dalen.

Stijgende vs. dalende rente
Opvallend is dat de afgelopen tijd de staatsrente sterk is gestegen. De kans op het stijgen van de hypotheekrente neemt hierdoor toe. De spaarrente blijft echter dalen, omdat banken nog altijd goedkoop geld lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Ze zijn dus niet afhankelijk van het spaargeld van consumenten. Daarnaast is er nog altijd beperkt vraag naar leningen.

Alternatief bij lage rente
Consumentenplatform Wegwijs deed onderzoek naar wat mensen doen mocht de rente op spaargeld onder nul dalen. De meeste mensen (37%) zouden er in dat geval kiezen voor het extra aflossen van hun hypotheek lening. Ook het spaargeld van de bank halen en thuis in de spreekwoordelijke sok bewaren is populair (33%). Slechts 8% van de ondervraagden zou geen actie ondernemen. Een even grote groep zou de lage rente aangrijpen hun geld uit te geven in plaats van op te sparen.

Vorige post:

Volgende post: