Geld lenen, is het iets voor jou en welke vorm kies je dan?

Door hans op 10/03/2012

Geld lenen kan op een aantal verschillende manieren en sommige leenvormen zal je misschien niet eens als geld lenen zien. De meeste mensen sluiten een lening af voor dure investeringen, zoals de aanschaf van een nieuwe auto, het kopen van een huis of een verbouwing. Dit zijn zaken waarvoor het gros van de mensen geld moet lenen.

Voordat je geld leent, is het een aanrader om jezelf eerst af te vragen of het wel verstandig en noodzakelijk is om geld te lenen. Geld lenen kost namelijk geld. Als je geld leent van een financiële instelling, dan betaal je altijd rente over het geleende bedrag. Ga dus eerst na of er andere opties zijn, zoals sparen.

(Om te weten te komen of geld lenen verstandig is, kan je een checklist opstellen. Op deze pagina vind je daar meer informatie over.)

Lenen kost dus geld, maar dit wil nog niet zeggen dat het heel duur hoeft te zijn. Als geld lenen mogelijk is, dan is het een zaak om dit te doen bij een betrouwbare en voordelige kredietverstrekker die over een vergunning van de AFM, ofwel de Autoriteit Financiële Markten, beschikt. Je kunt dit eenvoudig controleren via de website van de AFM.

(Op deze pagina lees je meer over betrouwbare kredietverstrekkers.)

Lenen met een BKR registratie

Als je een lening afsluit, dan wordt dit geregistreerd bij het BKR. Dit is het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Als je al meerdere leningen hebt lopen, betalingsachterstanden hebt of negatieve staat geregistreerd, dan kan de kredietverstrekker het weigeren om je geld te lenen.

Hoe maak je de beste keuze omtrent geld lenen?

Er zijn tal van financiële dienstverleners en kredietverstrekkers. Dit betekent dus dat je kunt kiezen uit tientallen leningen. De meeste instellingen willen je graag geld lenen, omdat zij hier ook weer geld aan verdienen.

Voordat je een lening afsluit bij een kredietverstrekker is het verstandig om eerst het een en ander uit te zoeken. Zo kan je een weloverwogen keuze maken. Vraag dan ook offertes aan bij verschillende instellingen en vergelijk deze met elkaar. Kijk ook goed naar de looptijd van de lening. Zo weet je precies wanneer je de lening hebt terug betaald. Ook de rente is een belangrijke factor. Een lening met een lage rente is uiteraard voordeliger. De looptijd en de rente bepalen uiteindelijk het maandelijkse aflossingsbedrag.

Verder is het ook een tip om eerst alle voorwaarden goed door te lezen. Hierin staan de kleine lettertjes vermeldt en deze kunnen van invloed zijn op het verloop van de lening. Laat je ook goed adviseren door een onafhankelijk adviseur. Deze kan je een objectief advies geven. Door verschillende offertes met elkaar te vergelijken en je goed te laten adviseren, kan je uiteindelijk een goede keuze maken en de lening afsluiten die bij je past.

Vorige post:

Volgende post: