Het Lenen van Geld aan Familie of aan Vrienden is Populairder dan ooit tevoren.

Door hans op 07/02/2012

6 jaar geleden, of eigenlijk 5,5 jaar geleden, heeft de Vlaamse overheid de zogenaamde win-winlening geïntroduceerd. Deze lening wordt ook wel de vriendenlening genoemd. Deze lening is te omschrijven als een lening die je doet of krijgt van familie of vrienden. De Vlaamse overheid wilde er hiermee voor zorgen dat startende KMO’s (net als onze MKB’ers) een duwtje in de juiste richting zouden krijgen. Het systeem is inmiddels al flink uitgebreid en sinds 2011 konden alle KMO’s middels een win-winlening in aanmerking komen voor de gunstige voorwaarden die gelden voor het lenen van geld van een familielid.

Het aantal contracten dat werd afgesloten onder de naam “win-winlening” ging van 331 contracten in 2010 naar 845 in 2011. Daarbij ging niet alleen het aantal contracten omhoog, ook het bedrag dat geleend werd ging omhoog. Het totale bedrag ging van 8,23 miljoen euro naar 24 miljoen euro. Een groot deel van de stijging in win-winleningen is natuurlijk te danken aan het fiscale voordeel die aan de lening hangt. Zo heb je als kredietverstrekker een mindering in belasting van 2,5%.

Toch is geld lenen van vrienden niet helemaal zonder risico’s. Toch waren 845 Vlaamse inwoners bereid om bij elkaar het bedrag van 24 miljoen euro te verstrekken aan ondernemers binnen de vrienden- of familiekring.

Vorige post:

Volgende post: