Huiseigenaren verhuizen niet door angst restschuld

Door hans op 02/03/2015

De angst voor hun restschuld weerhoudt huiseigenaren ervan te verhuizen. Uit onderzoek door BNP Paribas Cardif blijkt dat 40% van de huiseigenaren voor wie een restschuld dreigt, een verhuizing zou overwegen als ze geen financieel risico zouden lopen.

Zorgen restschuld hypotheek lening
Huiseigenaren hangt een restschuld boven het hoofd wanneer hun hypotheek lening hoger is dan de waarde van hun huis. Het huis staat zogezegd ‘onder water’. Dit is op dit moment realiteit voor ongeveer een miljoen huishoudens. BNP Paribas Cardif registreerde dan ook veel zorgen van mensen met betrekking tot hun restschuld. Zo bleek een kwart van de ondervraagden bang op een gegeven moment gedwongen hun huis te moeten verlaten.

Aflossen hypotheek lening
Een restschuld dreigt het meest voor huiseigenaren die hun huis kochten tussen 2005 en 2009. Relatief vaak werd op deze huizen een hypotheek afgesloten gebaseerd op twee inkomens. 45% van de mensen met een dreigende restschuld zou hun hypotheek lasten niet meer kunnen betalen bij arbeidsongeschiktheid. Echtscheiding zou in liefst 70% van de gevallen voor problemen zorgen.

Lening voor restschuld
Veel huiseigenaren staren zich blind op hun restschuld. Er zijn echter zeker mogelijkheden voor mensen van wie het huis ‘onder water’ staat. Soms kan een restschuld meegefinancierd worden bij het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwe woning. Ook geld lenen voor restschuld door middel van het afsluiten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet is het overwegen waard. Dit kan behalve na verkoop van het eigen huis ook voordat er ook maar verhuisplannen zijn gemaakt.

Vorige post:

Volgende post: