Kun je beter geld schenken of geld lenen?

Door hans op 20/03/2012

In iedere familie kan het wel eens voorkomen dat er een familielid in de financiële problemen raakt of vermogen nodig heeft om toch een hypotheek te kunnen afsluiten. In zo’n geval kan een schenking of lening natuurlijk een uitkomst zijn. Of een schenking of juist een lening gepaster is, is weer afhankelijk van de situatie.

Schenking

Als het familielid nog geen 35 jaar of ouder is, dan mag je hem of haar eenmalig een hoog bedrag, geheel belastingvrij, schenken. Als het geld wordt gebruik voor de aankoop van een woning óf de aflossing van een hypotheek, dan mag je als familielid maximaal 50.3000 euro schenken.

Lening

Als je een lening afsluit met een familielid, dan is dat vaak wel wat goedkoper. Het familielid betaalt namelijk rente over de lening. Deze rente dient minsten 5 procent te zijn. De rente is aftrekbaar en hierdoor is deze lening dan ook goedkoper dan die bij een bank of andere financiële instelling. Netto zal de lening niet meer kosten dan 2,9 procent bij een belastingvoordeel van 42 procent. Bij het verstrekken van een lening ontvang je een rente van 5 procent, waarvan je nog 3,8 procent overhoudt na de belastingaftrek. Geld lenen aan een familielid kan dus een lucratieve leenvorm zijn. Echter een nadeel hiervan is wel dat de bank hier ook rekening mee zal houden. Het familielid waar je geld aan leent kan daar dan dus minder geld lenen. Dit kan nadelige gevolgen hebben bij het afsluiten van een hypotheek.

Vorige post:

Volgende post: