Liever geen maximale hypotheek lening voor starters

Door hans op 18/05/2015

Bij hun entree op de woningmarkt sluiten starters liever geen maximale hypotheek lening af. Dat blijkt uit onderzoek van ING onder potentiële huizenkopers tussen de 20 en 35 jaar. 2/3e van de starters zegt niet van plan te zijn maximaal te lenen.

Alternatieven voor maximaal lenen
Mocht het niet rond krijgen van de financiën de aankoop van de gedroomde woning in de weg staan, gaat 1/3e van de starters op zoek naar een ander huis. Een ander 1/3e deel zegt te kiezen voor alternatieven voor een maximale lening. Van hen vraagt een aantal een lening aan familie of vrienden. De meesten zullen echter gaan sparen.

Eigen geld inbrengen bij geld lenen
Sparen is overigens voor veel potentiële huizenkopers aan de orde. Voor een woning kan namelijk steeds minder geleend worden. Mag in 2015 nog een lening voor 103% van de woningwaarde afgesloten worden, dit percentage wordt jaarlijks met één procent verlaagd. Hierdoor moeten huizenkopers in 2018 alle extra kosten met eigen geld betalen. ING meldt dan ook dat het gebruikelijker lijkt te worden eigen geld in te brengen bij het afsluiten van een hypotheek lening.

Vorige post:

Volgende post: