Minder studenten lenen maximaal

Door hans op 20/04/2015

Studenten zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk minder gaan lenen. De daling is het resultaat van maatregelen van de overheid om het leengedrag van studenten te beïnvloeden, iets dat ‘nudging’ genoemd wordt. Dit meldt het vakblad Economische Statistische Berichten.

Minder vaak maximale lening
Het aantal studenten dat na de prestatiebeurs maximaal ging lenen, daalde van 68% naar 11%. De keuze voor een maximale lening direct bij aanvang van de studie werd door de helft minder studenten gemaakt. Hun aandeel daalde van 69% naar 34%.

Niet meer automatisch lenen
Een van de maatregelen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd, is dat studenten niet meer automatisch een maximale lening krijgen. Tot 2009 moest een student zelf aangeven geen of minder te willen lenen na vier jaar prestatiebeurs. Anders kregen ze automatisch het maximale leenbedrag uitgekeerd. Na 2009 veranderde dat in een maandelijkse lening zo hoog als de prestatiebeurs. Hiermee daalde het gemiddelde bedrag dat studenten per maand lenen met bijna 20%.

Handmatig invoeren bedrag lening
Ook verdween de optie waarmee studenten makkelijk een maximale lening konden aanvinken op het aanvraagformulier. Sinds 2010 moeten studenten zelf een leenbedrag invoeren. Het idee is dat ze hierdoor beter nadenken over het bedrag dat ze willen lenen. Met succes: het gemiddelde leenbedrag daalde met 8%.

Vorige post:

Volgende post: