Nederlanders lenen bijna 100.000 euro per huishouden

Door hans op 26/07/2015

Bijna een ton bedraagt de gemiddelde lening van een Nederlands huishouden. Dat berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs voor het eerste kwartaal van 2015. In totaal lenen Nederlanders samen 742 miljard euro.

Hypotheek lening schuld
Voor het eerst sinds 2012 is de schuld van Nederlandse huishoudens weer gestegen. Ten opzichte van het vorige kwartaal is het bedrag dat mensen lenen met 2 miljard euro gestegen. Deze stijging hangt samen met het aantrekken van de woningmarkt en de nog altijd historisch lage rente. Deze factoren maken het aantrekkelijk een lening af te sluiten voor een nieuwe woning. Daarnaast liep eind 2014 de verruimde schenkingsregeling af. Ook dit had invloed op het oplopen van de Nederlandse schuld.

Lening schulden aflossen
Het geld lenen voor een woning mag dan oplopen, in het eerste kwartaal van 2015 werd het consumptief krediet juist iets afgelost. Hierbij gaat het om het doorlopend krediet en de lening die wordt afgesloten voor de aankoop van een auto. Opvallend genoeg steeg het totale bedrag van een lening in de categorie ‘overige’ wel. Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld 7900 euro aan overige leningen openstaan. Dat dit bedrag toeneemt, komt door de wijziging van het leenstelsel voor studenten, die hierdoor meer zijn gaan lenen.

Vorige post:

Volgende post: