Nederlanders sparen én lenen

Door hans op 30/03/2015

52% van de Nederlanders met een lening spaart tegelijkertijd ook geld. Dat blijkt uit het Nibud onderzoek naar financieel gedrag en de achterliggende psychologie. Ondanks dat mensen weten dat geld lenen geld kost, verkiezen ze het gevoel van zekerheid van een spaarrekening boven het aflossen van hun lening.

Spaarrekening én lening
Nederlanders zijn fanatieke spaarders. Ongeveer 65% van de Nederlanders heeft een spaarrekening. In totaal hebben we gezamenlijk zo’n 350 miljard euro aan spaargeld op de bank staan. Uit het Nibud onderzoek blijkt dat we ook erg hechten aan onze spaarrekening. Drie van de vijf Nederlanders zegt liever te sparen dan hun lening af te lossen. Zelfs rood staan wordt door twee op de vijf mensen verkozen boven het spaargeld aanspreken. Ondanks de hoge rentekosten.

Lening aflossen
Het Nibud benadrukt dat sparen belangrijk is. Volgens hun eigen richtlijnen moet een gezin ongeveer 5000 euro rekenen als spaarpotje voor noodgevallen. Heb je voldoende geld achter de hand, dan is het te overwegen je lening extra af te lossen. Zeker nu spaargeld vaak niet meer dan 1% rente oplevert, kan het aflossen van lopende leningen voordelig zijn. Daarna kan het sparen altijd weer hervat worden

Vorige post:

Volgende post: