Nederlandse samenwonenden over geldzaken en geldlenen

Door hans op 12/07/2015

Nederlandse stellen praten regelmatig over geldzaken en velen doen aan geldlenen. Deze en meer conclusies staan in het onderzoek Geld en Samenwonen Onderzoek van Nationale-Nederlanden. Hiervoor werden ruim duizend stellen tussen de 18 en 45 jaar ondervraagd, die maximaal vijf jaar samenwoonden.

Praten over geldzaken
Nederlandse stellen praten geregeld over geld. 43% heeft het wekelijks met zijn of haar partner over de financiën. 10% van de stellen snijdt zelfs dagelijks het onderwerp ‘geld’ aan. Voor 62% geldt dat dit kan zonder dat het gesprek eindigt in ruzie.

Niet helemaal eerlijk over aankoop
Toch bekende 15% van de ondervraagden soms niet helemaal eerlijk te zijn geweest over de prijs van een nieuwe aanwinst. Bij vrouwen gaat het dan met name om het kopen van kleding, bij mannen om elektronische apparatuur. 20% gaat ervan uit dat hun partner wel eens de werkelijke aankoopprijs van een bepaald product heeft achtergehouden.

Samenwonen met lening
Liefst 70% van de samenwonende stellen blijkt te geldlenen. Sommige hebben zelfs meerdere leningen uitstaan. Daarbij gaat het meestal om een hypotheek lening (32%), geldlenen in de vorm van rood staan (29%) en/of een studie lening (22%). Andere leningen die veel voorkomen zijn het doorlopend krediet (13%) en de creditcard lening (12%).

Vorige post:

Volgende post: