Ook scholieren doen aan geld lenen

Door hans op 10/08/2015

Officieel kunnen jongeren onder de 18 geen geld lenen. Voor het afsluiten van een overeenkomst als een lening hebben ze toestemming nodig voor hun ouders. Maar dat weerhoudt jongeren er niet van geld te lenen. Dat ontdekte het Nibud. Liefst 42% van de jongeren blijkt wel eens geld te lenen. Voor het afsluiten van een vaak kleine lening wenden ze zich met name tot vrienden en familie.

Geld lenen van vrienden
Van de 15- en 16-jarigen die voor het onderzoek ondervraagd werden, gaf 45% aan wel eens geld te lenen. In driekwart van de gevallen lenen ze van vrienden. Hierbij gaat het meestal om kleine bedragen. Wat schulden betreft blijken de meesten minder dan €100 open te hebben staan. Slechts een op de tien heeft meer dan €100 schuld.

Geen lening, wel schulden
Jongeren kunnen zonder toestemming van hun ouders geen creditcard of lening aanvragen. Toch zijn er wel manieren waarop jongeren in de financiële problemen kunnen raken. Zo zijn jongeren vanaf hun 16e zelf verantwoordelijk voor het betalen van verkeersboetes. Ook blijken er best veel jongeren te zijn met schulden door hoge telefoonrekeningen. Ondanks dat het telefoonabonnement vaak op naam van de ouders zijn, moeten jongeren de kosten zelf betalen. En die kunnen flink oplopen.

Tips geld lenen
Het Nibud heeft uiteraard nog wel wat tips voor ouders met betrekking tot jongeren en geld lenen. Om te beginnen raadt de budgetvoorlichter ouders aan met hun kinderen te praten over geldzaken. Ook is het goed kinderen te laten oefenen met sparen en te leren wat verantwoord geld lenen is. Mocht een kind desondanks alsnog in de schulden raken, dan is het beter samen een plan om te stellen voor het aflossen van de schulden. Daar leren kinderen meer van dan dat ouders de schuld overnemen.

Vorige post:

Volgende post: