Per 1 juli minder geldlenen voor hypotheek

Door hans op 29/06/2015

Vanaf 1 juli aanstaande kunnen huizenkopers minder lenen voor de aankoop van hun huis. Ze zullen genoegen moeten nemen met het lenen van een lagere lening. Voor een hypotheek lening met een rente onder 3,5% geldt vanaf dat moment namelijk een lager maximaal hypotheek bedrag. Daarop wijst Verenging Eigen Huis (VEH).

Vóór en na 1 juli geldlenen
Voor de meest huizenkopers betekent de nieuwe norm dat hun hypotheek lening afgesloten na 1 juli zo’n 5% lager uitvalt dan vóór de verandering het geval zou zijn geweest. Hoeveel mensen precies kunnen lenen, hangt van hun inkomen af. De nieuwe lening norm heeft met name gevolgen voor mensen die lenen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor hypotheken met NHG geldt namelijk een lagere rente.

Strengere lening normen
De strengere norm bij het afsluiten van een hypotheek lening is niet de eerste maatregel op het gebied van geldlenen. In januari werden de leennormen ook al aangescherpt. Daarbij treedt per 1 juli nog een wijziging in werking: de NHG-grens daalt naar €245.000. De grens voor het afsluiten van een lening met NHG was op €265.000.

Vorige post:

Volgende post: