Rente op hypotheek lening daalt sneller dan rente op spaargeld

Door hans op 24/08/2015

De rente op een nieuwe hypotheek is het afgelopen jaar sneller gedaald dan de rente op spaargeld. Dat meldde de Nederlandsche Bank (DNB) deze week. De hypotheekrente daalde twee keer zo snel als de spaarrente

Rente bij sparen en lenen
In mei 2015 stond de spaarrente bij een standaard opneembare spaarrekening op gemiddeld 1,04%. In dezelfde maand een jaar eerder stond de rente nog op 1,44%. Ondertussen stond in mei de rente waartegen een nieuwe hypotheek afgesloten kon worden op gemiddeld 2,83%. Dat was liefst 11 procentpunt lager dan de maand ervoor.

Rente en spaargeld
In totaal hebben Nederlanders 300 miljard euro vrij opneembaar op de bank staan. Nog eens 50 miljard euro staat voor bepaalde tijd vast, een zogeheten deposito. De gemiddelde rente die de spaarders hiervoor ontvangen is hoger dan bij een standaard spaarrekening.

Rente en hypotheken
Het bedrag dat in mei 2015 aan hypotheken werd afgesloten lag op 520 miljard euro. Dit bedrag omvat alle afgesloten hypotheken, dus niet alleen de nieuwe. Gemiddeld lag de hypotheekrente die maand op 4,16%, 0,23% lager dan een jaar eerder.

Vorige post:

Volgende post: