Risico op restschuld: 1 op de 5 huizen verkocht met verlies

Door hans op 19/10/2015

Het is al enige tijd in het nieuws: de woningmarkt trekt aan. Toch blijkt nu dat nog altijd veel woningverkopers een verlies moeten incasseren. In de eerste vijf maanden van 2015 wisselde namelijk een op de vijf verkochte woningen van eigenaar tegen een lagere prijs dan de aankoopprijs.

Woning verkopen met verlies
Dit berekende de NOS op basis van cijfers van het Kadaster. Ter vergelijking: in 2011 werd slecht 7% van de woningen verkocht met verlies. In 2012 steeg dit aantal vervolgens naar 15%. Over 2015 geldt het tot nu toe dus voor bijna 22% van de verkochte woningen.

Risico op restschuld
Vooral huisbezitters die hun huis na 2006 kochten lopen het risico dat hun huis minder waard geworden is. Daarmee lopen ze ook het risico op een restschuld. Gemiddeld moesten mensen die hun huis in 2015 met verlies verkochten een verlies nemen van €28.000. Dit bedrag ligt iets lager dan het gemiddelde verlies van €29.500 in 2014.

Lening afsluiten
Er is sprake van een restschuld als de opbrengst van de verkoop van een woning niet voldoende is om de hypotheek volledig af te lossen. De verkopers moeten dan soms een nieuwe lening afsluiten om hun restschuld te financieren. Sommige banken bieden de mogelijkheid de restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Maar dit is niet altijd mogelijk of erg duur. Een doorlopend krediet of een persoonlijke lening afsluiten is dan een goed alternatief.

Vorige post:

Volgende post: