Rood staan: duurder dan je denkt

Door hans op 02/05/2012

Bijna iedereen staat wel eens rood. Aan het einde van de maand ben je door je geld heen, maar moet je nog wel een paar dagen overbruggen. Sommige mensen kunnen die paar dagen zonder geld goed doorkomen, maar er zijn er ook die ervoor kiezen om rood te staan op hun betaalrekening.

Rood staan lijkt een makkelijke optie om snel aan extra geld te komen, maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat het een vrije dure vorm is van geld lenen. Bij rood staan kan het rentepercentage oplopen tot meer dan 15% per jaar. In vergelijking met andere leningen, zoals een doorlopend krediet of een persoonlijke lening, is dit een behoorlijk hoog percentage. Hier bedragen de percentages gemiddeld tussen de 6,5% en 8%.

 

rood staan

Pakketten voor rood staan

Sommige banken rekenen ook nog kosten voor rood staan. Zo moet je bij grootbanken, als de ING en ABN AMRO een apart pakket, zoals een ‘continu krediet’ of een ‘kwartaalkrediet’, afsluiten om rood te kunnen staan. Deze pakketten brengen soms bijkomende kosten met zich mee die bovenop de rentekosten komen van het rood staan. Dit maakt rood staan een erg dure aangelegenheid.

Aan deze pakketten is een maximale kredietlimiet verbonden. Als je nog verder in het rood staat, dan wordt hierover weer een hogere rente berekend.

(Dat de kosten van rood staan worden onderschat lees je in dit artikel.) 

Ongeoorloofd rood staan

Het is ook mogelijk om ongeoorloofd rood te staan. Dit kan bij veel grootbanken. Hierover worden van nog hogere rentes berekend dan bij geoorloofd rood staan het geval is.

Voordelen rood staan

Een nadeel van rood staan zijn dus de hoge kosten. Toch brengt het ook voordelen met zich mee. Zo heb je snel even wat extra geld tot je beschikking. Als je een paar dagen rood staat, dan vallen de kosten ook nog erg mee. In zo’n geval is rood staan vaak nog voordeliger dan het afsluiten van een lening.

De rente over rood staan wordt per dag berekend. Je betaalt dagelijks een 365e deel van het totale percentage op jaarbasis. Als je voor een week €500 rood staat, dan komt dit neer op een paar euro aan rentekosten. Wanneer je een persoonlijke lening afsluit, dan betaal je hier meer rente over en je zit ook nog eens langer aan je schuld vast. Ook kan je deze lening dan niet ineens boetevrij aflossen.

Vorige post:

Volgende post: