Schulden Belgische gezinnen nemen toe

Door hans op 30/11/2015

Belgische gezinnen hebben steeds meer schulden. Met dat bericht komt de Vlaamse zakenkrant De Tijd. In het tweede kwartaal van 2015 was het bedrag dat Belgen aan het geld lenen waren even hoog als hun inkomen na aftrek van belastingen. Ter vergelijking: tien jaar geleden bedroegen de leningen nog maar 71% van dat inkomen.

Meer lenen door lage rente

De stijgende schulden van de Belgen vallen op. In andere landen in de Eurozone is het totaal bedrag dat mensen geld lenen namelijk aan het dalen. Reden hiervoor is volgend De Tijd ten eerste dat de rente zo laag staat. Gezinnen kunnen het zich hierdoor veroorloven meer te lenen.

Groot aandeel hypotheek leningen

De tweede reden voor het hoge bedrag aan leningen is dat de huizenprijzen in België hoog zijn. Het bedrag dat neergeteld moet worden voor een koopwoning is, in tegenstelling tot in andere Eurolanden, blijven stijgen. Hypotheek leningen maken dan ook 81% van het totaal aantal leningen uit.

Betaalachterstanden bij geld lenen

Volgens de krant zijn de schulden geen direct gevaar voor de gezondheid van de Belgische economie of banken. Met 1,7% ligt het aantal wanbetalingen op de leningen ook relatief laag voor het grote totaalbedrag dat gezinnen lenen. Toch hebben steeds meer mensen te maken met betaalachterstanden. Het aantal gezinnen dat problemen heeft met het aflossen van een of meer leningen, is al opgelopen tot ruim 356.000.

Vorige post:

Volgende post: