Steeds minder risico op restschuld: duizenden woningen ‘boven water’

Door hans op 23/11/2015

Naar verwachting komen in 2015 en 2016 in totaal ruim 300.000 koopwoningen ‘boven water’. Dit houdt in dat de waarde van deze huizen weer hoger is dan de waarde van de hypotheek lening die erop rust. Voor degenen die hun woning willen verkopen, scheelt dat het risico op restschuld.

Stijgende huizenprijzen

Met deze voorspelling komen economen van Rabobank in hun kwartaalbericht over de woningmarkt. Aan de basis ligt met name dat de huizenprijzen stijgen. Bij Rabobank gaan ze voor dit jaar uit van een gemiddelde stijging van 2,75%. Vermoedelijk zullen de huizenprijzen in 2016 opnieuw met gemiddeld 2,75% tot liefst 4,75% toenemen.

Geen restschuld meer

Dankzij de hogere huizenprijzen, neemt het risico op restschuld af. In 2015 zouden al 150.000 huizen ‘boven water’ komen. In 2016 verdwijnt de mogelijke restschuld van nog eens 170.000 woningeigenaren.

Zonder restschuld verkopen

Van restschuld is natuurlijk pas sprake als een huis verkocht wordt. Dit was dan ook een van de redenen dat de woningmarkt de afgelopen jaren vast zat. Inmiddels is ook wat betreft woningverkoop een stijgende lijn te zien. De economen van Rabobank verwachten dat er dit jaar in totaal 19% meer woningen verkocht zullen worden dan vorig jaar. Vermoedelijk bereikt de woningverkoop volgend jaar weer het niveau van voor de crisis.

Restschuld problematiek nog altijd groot

Door de groeiende vraag zal de woningmarkt volgend jaar ook weer krapper worden. Daarom stijgen de woningprijzen in 2016 vermoedelijk meer dan dit jaar. Dit is gunstig voor mensen van wie het huis nu nog onder water staat. De restschuld problematiek is namelijk nog altijd groot. In vergelijking met vóór de crisis is de groep huiseigenaren voor wie eventueel een restschuld dreigt bij verkoop, op dit moment twee keer zo groot.

Vorige post:

Volgende post: