Studenten lenen gemiddeld zo’n 365 euro per maand

Door hans op 03/06/2012

Als we het NIBUD mogen geloven dan leent meer dan een derde van alle HBO studenten en WO studenten geld bij DUO. Een instelling op touw gezet door de overheid. Maandelijks gaat het om een gemiddeld bedrag van 365 euro. Na een gemiddelde studie van 4 jaar komt de schuld dan te staan op 17.500 euro. 20 procent van alle studenten ontvangt helemaal geen zorgtoeslag en meer dan 10 procent doet helemaal geen aangifte bij de belasting. Dat bespaart de student een hoop geld. Zo blijkt uit onderzoek gedaan door het NIBUD onder 3000 studenten in Nederland.

Meer dan 30 procent van alle studenten (650.000 studenten) binnen het hoger onderwijs heeft een lening lopen naast hun studiefinanciering. Uitwonende studenten lenen maandelijks gemiddeld 450 euro bij DUO.Daarmee komt het gemiddelde onder alle studenten op 365 euro per maand te staan.

Men maakt zich zorgen over het leengedrag van de student

De studentenkoepels LSVb en de ISO zijn bang dat de studenten in Nederland snel en veelvoudig in financiele stress zullen geraken. Dat hebben de voorzitters Hameleers en Ten Have afgelopen maandag verkondigd in een reactie op het rapport van het NIBUD.

Studenten zijn niet goed op de hoogte van het reglement omtrent lenen. 25 procent van alle studenten weet niet hoe hoog de rente is die ze moeten betalen over hun lening en denken zelfs dat geld lenen via DUO helemaal gratis is. Daarnaast weet de helft van de studenten die deel hebben genomen aan het onderzoek niet of ze gedurende hun opleiding ook rente moeten betalen over hun lening en daar kunnen we ja op antwoorden. Het grootste gedeelte van alle studenten maakt zich niet druk over de terugbetaling van de schuld. 55 procent is er wel achter dat het wel erg gemakkelijk is om een lening af te sluiten via DUO. Met slechts een paar klikken op de muis beschik je over een paar 100 euro extra elke maand.

Vorige post:

Volgende post: