Veel aflossen hypotheek lening in 2014

Door hans op 16/03/2015

Nederlanders losten massaal hun hypotheek lening af in 2014. De jaarcijfers van de drie grote Nederlandse banken laten recordbedragen zien. Hieraan ten grondslag liggen de lage spaarrente en de tijdelijke verhoging van de schenkingsvrijstelling.

Aflossen hypotheek lening
In totaal zag de Rabobank de aflossingen toenemen met 25%, wat betekent dat mensen €4 miljard meer aflosten op hun hypotheek lening dan in 2013. Klanten van ABN Amro losten €2,7 miljard (18%) meer af op hun hypotheek dan vorig jaar. Van de drie grote banken zag ING de grootste toename: liefst 29% meer aflossingen op hypotheek leningen.

Trend aflossen lening
Met name in december 2014 werd veel afgelost op de hypotheek. Dit viel samen met het aflopen van de tijdelijke vrijstellingsregeling. Bij Rabobank werd een kwart van de aflossingen in deze maand gedaan. Daarbij vermoedt de bank dat het extra aflossen van de hypotheek een maatschappelijke trend aan het worden is. In de afgelopen drie jaar steeg het gemiddeld per maand afgeloste bedrag gestegen van €144 miljoen naar €331 miljoen.

Vorige post:

Volgende post: