Wat is een achtergestelde lening?

Door hans op 21/01/2012

Een achtergestelde lening is een leenvorm voor ondernemingen. De naam zegt het al een beetje natuurlijk; we spreken van een achtergestelde lening als de persoon die de lening heeft afgenomen het geleende geld niet meer terug kan betalen.

Het is een lening waarbij de kredietverstrekker achtergesteld wordt als de onderneming failliet gaat. Deze schuldeiser krijgt dan later zijn geld terug dan andere partijen. Zo hebben sommige schuldeisers meer prioriteit. Hierbij kan je denken aan de aandeelhouders, vennoten, een verzekeringsmaatschappij of de Belastingdienst.

Wil je meer weten over een achtergestelde lening? Kijk dan vooral even op deze pagina van Wikipedia.

Interessant voor beginnende ondernemers 

Als gevolg van de gestelde voorwaarden loopt een schuldeiser het risico dat de lening nooit meer wordt terugbetaald. De kredietverstrekker compenseert dit risico weer door een hogere rente te rekenen. De hoogte van de rente is ook weer vaak afhankelijk van de winst van een onderneming. De kredietverstrekker hoeft hier ook geen belasting over te betalen. Voor mensen die een onderneming willen starten, maar niet beschikken over voldoende financiële middelen, kan een achtergestelde lening interessant zijn.

Op het moment dat een bedrijf failliet gaat wordt de achtergestelde kredietverstrekker ook echt achtergesteld. Deze vangt als eerste de klap van het faillissement op. Een achtergestelde lening fungeert dan ook als een soort kussen.

Enkel voor bedrijven 

Een achtergestelde lening wordt enkel aan bedrijven verstrekt. Doorgaans zijn de kredietverstrekkers een overkoepelend bedrijf of een grote bank. Zij kunnen ook veel beter het risico inschatten. In sommige gevallen is het mogelijk om een achtergesteld krediet af te sluiten bij de overheid. Deze leenvorm wordt ook wel subsidie genoemd. Een kredietverstrekker die een achtergestelde lening verleent, laat wel aan de ondernemer zien dat hij de ondernemingsplannen zeer serieus neemt. De kredietverstrekker gelooft er dan ook in dat de onderneming een grote slagingskans heeft.

De effectenhandel 

In de wereld van de effectenhandel worden er veel achtergestelde leningen afgesloten. De uitgever van de effecten geeft hierbij diverse gelinkte achtergestelde obligaties af. Deze obligaties zijn niet achtergesteld door een faillissement. De achterstelling wordt gebruikt bij elke betaling van rente of aflossing die wordt voldaan. Op deze manier wordt er een ranglijst samengesteld die men ook wel “waterfall” noemt. Een goed voorbeeld van “waterfall” zou kunnen zijn:

  • Het voldoen van de betaling wordt eerst aan dienstverleners verschaft.
  • Vervolgens zijn de transactiepartijen aan de beurt.
  • Nu volgen de obligatiehouders met status A.
  • Daaropvolgend de obligatiehouders met status B.
  • Alle schuldeisers die overblijven vallen onder de categorie C-obligatiehouders.

Vorige post:

Volgende post: