Wat is een renteloze lening?

Door hans op 07/07/2013

De naam zegt het al; bij een renteloze lening leen je geld, zonder dat hierover rente hoeft te betalen. Je leent dus geld tegen een rentetarief van 0%. Vaak kun je deze lening alleen krijgen via familie of vrienden.

Contract opstellen

Ook al leen je bij een renteloze lening geld van familie of vrienden, toch zit er ook nog iets zakelijks aan. Voordat je de lening afsluit, wordt er namelijk een contract of leenovereenkomst opgesteld. Hierin staat dat het te lenen bedrag opeisbaar is. Doorgaans betaal je het geleende bedrag in vaste maandtermijnen terug, maar het is ook mogelijk dat je dit in flexibele termijnen doet. De Belastingdienst voert controles uit als het gaat om het afsluiten van renteloze leningen.

Schenking

Tot 2010 werd een renteloze lening niet gezien als een schenking, mits het bedrag niet in een keer op te eisen was. Tegenwoordig wordt een renteloze lening wél als een schenking gezien, wat voor rente er ook berekend wordt. Als ouders geld lenen aan hun kinderen, dan is het financieel aantrekkelijker om het te lenen bedrag op de rekening van de ouders te laten staan en de opbrengst aan de kinderen te schenken. Alle bedragen tot aan 5000 euro zijn namelijk onderhevig aan vrijstelling.

Onmogelijk bij een financiële instelling

Het is onmogelijk om een renteloze lening af te sluiten bij een financiële instelling. Als je geld leent bij een bank of andere instelling, dan kom je niet van het betalen van rente af. Dit komt, omdat kredietverstrekkers hun geld hiermee verdienen.

Renteloze lening bij de aanschaf van een auto

De afgelopen jaren zijn er tal van leenvormen bijgekomen. Ook als je een auto wilt kopen, zijn er tal van mogelijkheden voor kredietverstrekking.

Als je een nieuwe auto wilt aanschaffen, dan is het mogelijk om voordelige, zogenaamde renteloze lening af te sluiten. Zo’n lening wordt ook wel een 50/50-deal zonder rente genoemd. Hierbij betaal je de helft van de aankoop direct en de andere helft betaal je dan binnen een of twee jaar, zonder rente.

Ook al lijkt het alsof je met een renteloze lening geen rente betaald, toch is dit niet zo. Deze lening is namelijk niet geheel zonder rente. De autodealer betaalt de rente zelf, maar verrekend de kosten hiervan weer in een hogere verkoopprijs.

Een renteloze lening bij handelszaken

Niet alleen autodealers bieden renteloze lening aan, ook bij elektronica-of meubelzaken kan je een product kopen op afbetaling, zonder dat je hier rente over hoeft te betalen. Meestal kan je zo’n lening onder bepaalde voorwaarden afsluiten. Zo moet het gaan om een minimum bestedingsbedrag. Daarnaast heeft deze lening een vaste looptijd. Het voordeel van zo’n lening is, dat je een product kunt aanschaffen waar je op dat moment eigenlijk geen geld voor hebt. Na een aantal maanden of een jaar wordt deze lening vaak omgezet in een krediet met een hoge rente. Je betaalt dan dus meer voor je meubels.

Hoe wordt een renteloze lening aan de familie fiscaal behandeld?

Het gebeurt wel eens dat er geld binnen de familie aan de kinderen wordt gegeven. Vaak gaat dit om kleine bedragen en wordt er geen rente over berekend. Je berekent namelijk vaak geen rente over een bedrag dat je uitleent aan een familielid. Wanneer je geld uitleent waar geen vorm van rente tegenover staat dan is de persoon die het geld ontvangt in het voordeel. Normaal gesproken ben je namelijk bij het ontvangen van een lening wel verplicht om rente te betalen over het geleende bedrag.

Vorige post:

Volgende post: