Wil je Betalen in Termijnen? Pas op voor Addertjes Onder Het Gras!

Door hans op 27/02/2012

Zit je even krap bij kas? Dan is het natuurlijk erg aantrekkelijk om een lening af te sluiten of een product op afbetaling te kopen. Toch is het een aanrader om niet gelijk overstag te gaan. Voordat je een lening afsluit of een product op afbetaling koopt, is het verstandig om eerst even het een en ander op een rijtje te zetten. Als je dit niet doet, dan kun je namelijk nog voor vervelende financiële verrassingen komen te staan.

Lees de voorwaarden

Voordat je een lening afsluit of iets koopt bij een postorderbedrijf is het een advies om eerst algemene voorwaarden goed door te lezen. Hierin staan de kleine lettertjes. Door deze goed door te lezen, weet je zeker of de lening of het krediet bij je past. Laat je ook niet onder druk zetten door een adviseur. Teken het contract van een lening dus niet onder druk, maar denk er goed over na. Lees het goed door en laat het eventueel controleren door een onafhankelijke

Als je een contract hebt getekend, dan geldt er een ontbindingsperiode van 14 dagen. Hierover lees je meer op deze pagina.

Uit onderzoek is gebleken dat mannen sneller geld lenen voor de aanschaf van een product dan vrouwen. Het gros van de vrouwen denkt eerst goed na over de aanschaf van een dure aankoop en wacht hier ook wat langer mee. Er zijn echter uitzonderingen. Het is in ieder geval altijd verstandig om je in de algemene voorwaarden en de kleine lettertjes te verdiepen, want zo kom je niet zo snel voor verrassingen te staan.

Geld lenen kost altijd geld

Een groot nadeel van geld lenen is, dat het altijd geld kost. Sparen kost niets, maar dit is niet altijd mogelijk. Soms is het gewoon nodig om geld te lenen, bijvoorbeeld wanneer je een dure investering moet bekostigen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de aanschaf van een nieuwe auto of wasmachine. Als je daar geen spaargeld voor hebt, dan kan een lening natuurlijk uitkomst bieden. Het is ook mogelijk om een product op afbetaling te kopen. Zo kan je ervoor kiezen om de aanschaf van een nieuwe wasmachine in termijnen af te betalen. Koop op afbetaling is ook een vorm van lenen.

Let op de hoogte van de rente

Ook als je een product aanschaft dat je in termijnen betaalt, sluit je een soort lening af. Net als aan iedere lening, zijn hier ook voorwaarden aan verbonden. Zo is de maximale, wettelijk vastgestelde rente op dit moment 16 procent. Als je een product op afbetaling koopt, dan staat hier geen onderpand tegenover. Dit betekent dus dat de kredietverstrekker geen beslag kan laten leggen op het onderpand als je de lening niet afbetaald. Hierdoor kan er weer een hogere rente over het geleende bedrag worden berekend.

Vanwege de rente kost geld lenen en kopen op afbetaling dus altijd geld. Het bedrag dat je terugbetaald ligt altijd hoger dan het bedrag dat je hebt geleend of de prijs van het product.

Je betaalt dus meer dan dat je eigenlijk hoeft te betalen. Sparen is natuurlijk een goedkopere optie, maar niet iedereen heeft hier budget voor. Zeker niet als het gaat om een grote, belangrijke aankoop, zoals een nieuwe auto of wasmachine.

Het afsluiten van een renteloze lening

Bij tal van winkels kan je een renteloze afsluiten, om zo voordelig een product te kopen. Hierbij betaal je dan enkel aflossing en geen rente. Dit lijkt dus een zeer voordelige lening, maar dit is niet zo. Als je een betaling mist of als je niet meer kunt voldoen aan de maandelijkse betaaltermijnen, dan wordt er een boete in rekening gebracht. Het kan ook zijn dat er dan ineens wél rente over het af te betalen bedrag wordt gerekend. Lees meer over een renteloze lening op deze pagina.

Een product op afbetaling kopen is vaak mogelijk op de korte termijn. De maandelijkse afbetalingstermijnen kunnen ook nog eens hoog uitvallen. Voordat je een product op afbetaling koopt is het dus een zaak om eerst goed de voor-en nadelen tegen elkaar af te wegen. Je kunt dan een juiste keuze maken en zo voorkom je onnodige financiële tegenvallers.

Je zou een persoonlijke lening af kunnen sluiten

Als je graag een dure investering wilt doen, dan is een persoonlijke lening wellicht iets voor jou. Hierbij leen je een van tevoren vastgesteld bedrag bij een bank of een andere financiële instelling. Ook de rente van de lening staat al vast. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Een persoonlijk lening kent vaak een hoge rente en vaak is het niet mogelijk om vervroegd geld af te lossen. Hier wordt een boete voor in rekening gebracht.

Een doorlopend krediet misschien wat voor jou?

Het is ook mogelijk om een investering te financieren door een doorlopend krediet af te sluiten. Hierbij leen je een maximum bedrag waar je op een flexibele wijze gebruik van kunt maken. Het afgeloste bedrag kan je steeds weer opnieuw opnemen. Zo kan je 1000 euro lenen en daarvan 500 euro terugbetalen. Vervolgens kan je het afgeloste bedrag van 500 euro weer opnemen. Je kunt dus geld opnemen, het geld aflossen en als het nodig is wederom opnieuw lenen.

Bij een doorlopend krediet betaal je elke maand een vast bedrag dat bestaat uit aflossing en uit rente. Het maandelijkse aflossingsbedrag varieert. Dit komt omdat het bedrag dat je leent steeds varieert.

Er is dus genoeg keus, maar waar ga jij voor? Via onze website kun je gratis een offerte aanvragen om erachter te komen welke optie financieel gezien het meest interessant is. Succes!

Vorige post:

Volgende post: